In mei stond IQonIQ in het teken van technologie en innovatie, dankzij de allereerste IQ Hackathon met als thema “The Future Factory”. Dit 30 uur durende evenement werd gehouden tijdens en op de beursvloer van de MIX Expo op 15 en 16 mei in de Evenementenhal in Hardenberg. Deze hackathon bracht studententeams samen om zich te buigen over concrete vraagstukken van de ‘fabriek van de toekomst’. De studenten werden gechallenged om oplossingen te bedenken voor verschillende ‘probleemgebieden’ binnen de fabriek en daar mogelijk hier ook zelf oplossingen voor te maken in de vorm van een prototype.

30 uur non-stop tech

De deelnemende teams gaan de uitdaging aan om The Future Factory over 10 jaar te visualiseren en samen met experts slimme oplossingen te bedenken voor de maakindustrie. In teams van minimaal 4 en maximaal 5 studenten bundelen studenten hun krachten gedurende een intense periode van 30 uur en hebben zij zich gestort op uitdagende casussen. De IQ Hackathon bood niet alleen de mogelijkheid om technische kennis toe te passen, maar ook om praktische ervaring op te doen in een unieke, realistische en competitieve setting.

Leren van de professionals

Tijdens de hackathon konden alle teams de hulp inroepen van de zogeheten domeinexperts. Dit zijn vakmensen uit het bedrijfsleven die zichzelf en hun specifieke expertise ter beschikking stellen aan de studententeams. Ook kunnen ze te raden gaan bij de ‘challenge owners’ van een specifieke case, deze weet tot in detail wat er van de studenten verwacht wordt. Ze hoeven het dus niet alleen te doen, en kunnen leren van de ervaren professionals uit de regionale maakindustrie.

Leerzame en superleuke workshops

Tijdens het evenement konden de studenten deelnemen aan diverse inspirerende workshops. Een speciale gaming track, gericht op samenwerken, staat op het programma. Tijdens de training ‘hoe win ik een hackathon’ krijgen deelnemers de kans om effectieve strategieën te ontwikkelen om een hackathon te winnen. Daarnaast leerden zij hoe ze hun bedachte oplossingen overtuigend kunnen pitchen aan professionals uit de industrie en kregen ze de gelegenheid om hun innovaties te tonen en waardevolle feedback te ontvangen.

Hack, pitch & win

De beursvloer in de Evenementenhal in Hardenberg zal tijdens dit evenement ingezet worden als een bruisende testlocatie voor prototypes tijdens de IQ Hackathon. De winnende teams ontvingen prijzen als erkenning voor hun creatieve prestaties. Bovendien lag er voor alle studenten die deelnemen aan deze uitdaging een exclusief Hackathon-certificaat klaar als waardevol aandenken aan hun deelname.

De IQHackathon werd mede mogelijk gemaakt door: Dutch TechZone Koninklijke Metaalunie, GewoonGezond Gemeente Hardenberg , BOOST Smart Industry | Circulair | Robotics OOM opleidings- en ontwikkelingsfonds metaalbewerking A+O Metalektro Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe

Klik hieronder voor de foto’s

Terugblik met foto’s