Wat is een cobot

Interview Itter

Wat is de cobotpool

Interview studenten

WAT IS EEN COBOT?

Een cobot (van collaborative robot, meewerkende robot) is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Een cobot verschilt daarmee van andere robots. Die zijn ontworpen om zelfstandig of met beperkte begeleiding te opereren, zoals de meeste industriële robots tot 2010. Verder zijn cobots lichter, makkelijker verplaatsbaar en vaak goedkoper dan een grotere standaard industriële robot.

Cobots kunnen vele rollen spelen. Van zelfstandige robots die kunnen samenwerken met mensen in een kantooromgeving en om hulp kunnen vragen, tot industriële robots waarvan de afscherming is verwijderd. Meewerkende industriële robots zijn complexe machines die in staat zijn om hand in hand te werken met mensen.

Itter was samen met nog drie andere bedrijven één van de eerste deelnemers aan de cobotpool aan dus aan de slag zijn gegaan met de collaborative robot. Directeur Frank Wiersma vindt het mooi dat deze cobotpool nu vanuit IQ Blvd is opgepakt.  “We zagen al wel veel mogelijkheden voor cobots binnen ons bedrijf. Maar het ontbrak ons aan tijd om er een start mee te maken.”

‘Op ideale moment’

“De cobotpool vanuit de IQ Blvd komt op het ideale moment”, vervolgt hij. “Het neemt de begeleiding van het project uit handen en laat ons op een laagdrempelige manier kennismaken met de mogelijkheden van cobots. Dit maakt de implementatie in de toekomst makkelijker, doordat er meer bekend is van de eisen aan de hardware”, vertelt Wiersma. “Doordat ook de medewerkers kennismaken met de mogelijkheden, kunnen zij van meet af aan meedenken over het vergroten van het toepassingsgebied.”

We staan aan het begin van een revolutie in de toepassing van robots in het MKB. Een variant op robots zijn cobots. Cobots zijn breed verkrijgbaar op de markt, direct inzetbaar, betaalbaar en eenvoudig in gebruik. Organisaties zullen hierdoor veranderen. Het doel van dit project is om te ontdekken en te leren over wat cobots kunnen, welke types waar ingezet kunnen worden en wat dit betekent voor de industrie en jouw bedrijf.

Bij de cobot leerkring/ cobotpool komen maakbedrijven met ervaring en bedrijven die geïnteresseerd zijn betreft de inzet van collaboratieve robots samen. Deze bijeenkomsten vinden in eerste instantie plaats binnen bedrijven die succesvolle integratie van cobots hebben gedaan. In vervolg van de leerkring worden door de groep ook bedrijven bezocht met mogelijk haalbare inzet cases van cobots. Doel? Leren van elkaar op een laagdrempelige manier. Waarbij naast de techniek ook stil wordt gestaan bij zaken als de businesscases, terugverdientijd, adoptie van cobots en veiligheid.

Meedoen?

Meld je dan aan via info@iqblvd.nl.

In oktober is de cobotpoule van de IQ BLVD van start gegaan; een initiatief waarbij maakbedrijven samen met studenten de kans krijgen met de mogelijkheden van cobots te experimenteren. Een prachtige uitdaging waarin techniek naar een volgend level gaat. Ook Stan Heustink en Micha Hekman, beide derdejaars studenten van de opleiding Technicus Engineering/Smart Technology aan het Deltion College in Zwolle, sluiten zich tijdens hun stage aan bij de cobotpoule.

Beide studenten hebben al sinds jongs af aan liefde voor het techniek vak en raakten tijdens de opleiding erg geïnteresseerd in robotica. ‘‘Mijn vader en opa zaten in de techniek, waardoor het echt in mijn bloed zit. Van jongs af aan wist ik al dat ik echt iets met techniek wou doen, maar wat precies…Dat wist ik nog niet’’, vertelt Micha. ‘’In het eerst jaar van de opleiding trok smart technology mijn aandacht. Vooral het programmeren van robots is iets waar ik heel blij van word.’’ Met veel enthousiasme gaan de twee studenten dan ook de komende tien weken in, waarbij ze alles wat ze over cobots hebben geleerd in de praktijk mogen brengen bij twee maakbedrijven in de regio: Droste en Itter.

Leren werken met cobots
Tijdens hun opleiding hebben de twee studenten al wel wat ervaring op kunnen doen, maar nu mogen ze tijdens hun stage de twee bedrijven helpen bij de implementatie van de cobot. ‘’We hebben op school twee cobots staan, waarmee we al hebben gewerkt. Deze cobot komt ook te staan bij Droste en Itter’’, vertelt Stan. Samen met de twee bedrijven gaan ze de komende tijd kijken naar de mogelijkheden van cobots en krijgen de studenten de mogelijkheid om de cobot uit te testen binnen de processen van het bedrijf. Iets waar ze beide ontzettend blij van worden. ‘’Mijn hart gaat echt sneller kloppen wanneer we veel tijd en moeite in de cobot steken en het uiteindelijk functioneert’’, vertelt Stan. Micha vult daarop aan: ‘‘Het programmeren vind ik ook ontzettend interessant. Het is uitdagend, maar op een positieve manier. Je loopt tegen van alles aan waarvoor je een oplossing moet zoeken. Dat biedt iedere keer weer nieuwe mogelijkheden en verbeteringen.’’

Van elkaar leren
Tegelijkertijd kunnen de studenten tijdens de cobotpoule zien hoe de twee maakbedrijven in elkaar zitten. Deze periode draait dan ook om het wederzijds uitwisselen van kennis, zodat zowel de studenten als de bedrijven goed worden opgeleid voor de toekomst. Uiteindelijk gaat de cobot ook geen mensen vervangen, maar juist met mensen samenwerken. ‘’Het is voor ons heel belangrijk om veel met cobots te experimenteren en hiervan te leren. We hopen dan ook hierna genoeg ervaring op te hebben gedaan om een mooie toekomst tegemoet te gaan met cobots’’.