Autonome mobiele robots (AMR) maken het makkelijker om spullen te verplaatsen in een bedrijf. Ze rijden zelfstandig rond in een bepaald gebied, ontwijken obstakels en kunnen verschillende soorten en maten van ladingen oppakken. AMR’s zijn kleiner en wendbaarder dan traditionele heftrucks, waardoor ze een goede eerste stap zijn naar automatisering.
Of je nu lichte of zware spullen moet verplaatsen, deze AMR’s kunnen helpen de efficiëntie en productiviteit te verhogen.
ICT-studenten Thomas en Ruud lopen stage met AMR
Een stage die geheel in het teken staat van een robot. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Thomas Roos (20) en Ruud Withaar (19) volgen beiden de opleiding Stoftware Developer op het Alfa-college in Hardenberg. Via IQonIQ kwamen ze terecht bij PM in Dedemsvaart, waar ze zich tijdens hun stage helemaal storten op de Autonome Mobiele Robot (AMR), die PM twintig weken in huis had.
De jongens vielen qua stageopdracht met hun neus in de boter. “Er is veel competitie op het gebied van ICT-stages, waardoor het lastig is er een te vinden”, zegt Thomas. Toen de studenten over het stageprogramma van IQonIQ hoorden ging het snel. PM is als partner aangesloten bij dit innovatiecluster. Thomas: “Ik had op vrijdag een gesprek bij PM en kon op maandag al beginnen.”
Het stageprogramma biedt de jongens verschillende extra’s. Nick Jansen, stagebegeleider en Assembly Manager: “IQonIQ biedt stagiairs mooie mogelijkheden om hun skills uit te breiden, door middel van boeiende workshops. Ze krijgen inzicht in wat voor persoon ze zijn en een stukje extra begeleiding. Studenten krijgen ook de mogelijkheid om bij andere bedrijven te kijken en zo hun netwerk te verbreden.”
Thomas legt uit wat de AMR is en wat ‘ie kan. “De AMR is een zelfrijdende robot die je opdrachten geeft”, legt de student uit. “Die opdracht probeert hij zo goed mogelijk uit te voeren. Hij gaat niet alleen van plek A naar plek B, maar wijkt ook uit voor mensen, machines en andere obstakels.”
Bij PM werd de robot gebruikt voor het transport van geleidingen. “Wij schreven een programma voor de opdrachten die je de AMR kan geven. Hierin namen we bijvoorbeeld op hoe laat de robot moest rijden en hoe lang hij bij een bepaalde machine moest wachten”, vertelt Ruud. “Ook programmeerden we dat de AMR op sommige stukken een bepaalde snelheid aanhield en dat hij niet door verboden gebieden reed.”
Onder de collega’s was er veel interesse voor het werk van de twee stagiairs. “Er kwam altijd wel even iemand kijken. Natuurlijk krijg je dan de vraag: kan ‘ie een biertje of koffie voor me halen?” Hoewel met een knipoog, kwam de vraag of de AMR hun baan over zou nemen ook voorbij. Nick: “Het doel is niet om de mens te elimineren, maar juist om medewerkers in te zetten op de waardevolle taken binnen ons bedrijf. Als de robot de standaard en repeterende taken uitvoert, kunnen wij bezig met de activiteiten die meer waarde toevoegen.”
Hoe ze de robot zover kregen om van A naar B te rijden, was voor de studenten geen lastige opgave. De uitdaging zat in het uitzoeken wat je er allemaal mee kunt. “En in het stuk elektrotechniek en mechanica wat er soms bij kwam kijken.” De stageopdracht was een haalbaarheidsonderzoek. Ruud: “Tegen welke issues lopen we aan, welke obstakels komen we tegen? Dat wilden we in kaart brengen en dat is zeker gelukt.”
De stage was uiteindelijk een proces van trial and error. “Niemand wist van tevoren hoe het werkt”, zegt Nick. “Vanuit de handleiding hebben Thomas en Ruud dingen geprobeerd en zelf initiatief genomen.” Thomas: “We waren echt een beetje de testpiloten.”
Nu de stage aan het einde is gekomen, nemen de jongens afscheid van de AMR en neemt de AMR afscheid van PM. PM was het eerste bedrijf binnen de innovatiecluster IQonIQ dat met de AMR werkte. De AMR is afkomstig van CIVON Innovatiecentrum en zal de komende tijd binnen verschillende bedrijven bij IQonIQ rouleren.
Hoewel de robot op dit moment vooral onderwijsdoeleinden dient, is ook mooi om het potentieel voor de toekomst te ontdekken. “Ik zie de AMR hier in de toekomst wel rondrijden. Als je een stroom hebt die je gedurende de dag vaker doet of die stromen kunt creëren, dan is de AMR zeker van toegevoegde waarde”, aldus Nick.
De introductie van deze innovatie is te danken aan het partnerschap met IQonIQ. Dat heeft PM al mooie dingen gebracht. “Kennismaking met leuke studenten, bouwen van een netwerk en uitwisselen van innovatieve ideeën. We hebben eerder al meegedaan met de cobotpool van IQonIQ, waarbij we de mogelijkheid kregen om te experimenteren met een collaborative robot. Zo leer je ook de techniek achter zo’n robot”, vertelt Nick. “Door deze opdracht met de AMR weten we als bedrijf waar we aandacht aan moeten besteden om hier een werkend concept van te maken. Zoals een deur die automatisch sluit en welke sensoren we moeten toepassen.”
Thomas en Ruud hebben een mooie stagetijd achter de rug en zijn trots op de ervaring die ze hebben opgedaan. In tegenstelling tot Ruud die het liever houdt bij programmeren achter een beeldscherm is Thomas’ interesse in de maakindustrie gewekt. “Ik wil graag meer met robots en cobots gaan werken en meer leren over de techniek. Ik hoop dat ik volgend jaar binnen IQonIQ met de cobotarm kan gaan werken. Als het gaat over ICT en programma’s schrijven heb ik de maakindustrie echt onderschat.”