Het 3-Luik ‘Verandering in Werkgeverschap’ start met een interessante inspiratiesessie van Jeroen Siebelt. Jeroen is sociaal psycholoog en adviseur Verandering bij onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij gaat in op de grootste uitdaging van bedrijven die te maken hebben met het beter benutten van hun menselijk potentieel.
Verandering begint bij begrijpen. Verandering is complex. Organisatiestructuur, veranderverleden, motivatie, competentie, betekenisgeving, resultaatgerichtheid, psychologische veiligheid, enzovoorts. Dat heeft allemaal invloed op het succes of falen van verandering. Grote veranderingen zijn spannend, waar moet je überhaupt beginnen?
Jeroen Siebelt helpt ondernemers om enthousiast te worden over verandering door ze inzicht te geven in de belangrijkste psychologische en bedrijfskundige aspecten van verandering. Hij leert je om zelf hun situatie te analyseren en met meer vertrouwen een oplossing te bedenken. Verbruggen Palletizing Solutions zal de ervaring met verandermanagement delen.
We bevinden ons midden in de vierde industriële revolutie, gedomineerd door technologie. Terwijl sommige bedrijven zich al volledig onderdompelen in de wereld van AI en automatisering, zijn veel organisaties nog afwachtend ten aanzien van deze ontwikkelingen. Dit is begrijpelijk gezien de onduidelijkheid en spanning die deze technologieën kunnen veroorzaken. De vraag blijft: wat moeten we ermee en vooral, waar beginnen we?
Organisatiefuturoloog Arjen Banach zal AI en automatisering afpellen tot praktische stappen die elke organisatie morgen al kan zetten. De toekomst van werk is onduidelijk, behalve dat het anders zal zijn. AI en automatisering zullen ons in staat stellen onze manier van werken slimmer, beter en leuker te maken, in vrijwel alle sectoren waaronder de technische domeinen.
Arjan Postma, een van de meest bekende boswachters van Nederland, geeft unieke inzichten in de manier waarop de natuur ons kan leren over menselijk gedrag en organisatiecultuur.
Door parallellen te trekken tussen het gedrag van dieren en mensen, kunnen we waardevolle lessen leren over leiderschap, organisatiecultuur, diversiteit, samenwerking en verandering.
Door te kijken naar de manier waarop dieren en ecosystemen functioneren, kunnen we waardevolle inzichten opdoen die ons helpen beter samen te werken, innovatie te stimuleren en ons aan te passen aan veranderingen. Arjan Postma’s observaties benadrukken hoe een ‘gekke mier’ de wereld kan veranderen door het belang van samenwerking, diversiteit en leiderschap te benadrukken. Door deze principes te omarmen, kunnen organisaties hun effectiviteit en veerkracht verbeteren, net zoals de natuur dat al miljoenen jaren doet. Intergas vertelt wat samenwerking hen oplevert.
Aanmelden en kosten
De bijeenkomsten zijn gratis, maar niet vrijblijvend. Bij afmelding na 19 september a.s. voor een of meerdere bijeenkomsten of no show tijdens de bijeenkomsten, brengen wij een bedrag van €75,- per deelnemer in rekening.
Meld je hier aan en ontdek hoe jij en jouw bedrijf succesvol kunnen veranderen.
*maximaal 50 deelnemers vol=vol!