IQ BLVD

IQ BLVD is een dynamische plek, waar alles samenkomt. Het bedrijvencluster van en voor de maakindustrie. IQ BLVD maakt er werk van om te leren, inspireren, profiteren van elkaar en samen te groeien als sterke maakregio. De aantrekkelijke groene regio van de IQ BLVD kent vele specialistische maak- en hightechbedrijven. Met elkaar, het onderwijs en de overheid wordt gewerkt aan een gezamenlijk doel; deze ijzersterke maakindustrie op de kaart zetten.

Zo is er een leerkring digitalisering, cybersecurity en een cobotpool, waarbij bedrijven samen met studenten de kans krijgen met de mogelijkheden te experimenteren op de werkvloer. Maar ook nieuw leiderschap, aantrekkelijk werkgeverschap en regiobranding staan op de agenda. IQ BLVD wil doorgroeien naar 50 deelnemende bedrijven eind 2025. Deze bedrijven werken samen aan innovatie, digitalisering en de toepassing van slimmere, snellere en groenere procestechnologieën.

Hoe meer bedrijven zich bij ons aansluiten, des te meer we kunnen bewerkstellingen. Want het heeft meer impact als we met vraagstukken vanuit een groep van 30 bedrijven aankloppen bij bijvoorbeeld het onderwijs, dan wanneer een eenling de vraag neerlegt.

MAAKBEDRIJF, MAAK ER WERK VAN

Inspireer, leer, profiteer en groei. Van IQ BLVD word je als maakbedrijf beter. We bundelen hier krachten en kennis, ontwikkelen onszelf binnen actuele thema’s zoals innovatie en werkgeverschap en leren van experts en van elkaar. Samen bepalen we de agenda, delen we de inzet van specialisten en kennis. Sluit je aan bij de IQ BLVD community en bouw mee!

HET WERK VAN DE MAKERS

Een aantrekkelijke regio. Waar bedrijven zich willen vestigen. Waar talenten willen wonen en werken. En waar maakbedrijven het beste uit zichzelf halen. Dat is het werk van de makers. Wij zijn IQ BLVD: dé innovatiehub voor maakbedrijven in Noordoost Nederland.

‘Hier bundelen we krachten rondom allerlei innovatievraagstukken. Een toegevoegde waarde voor elk maakbedrijf.’

Leer
Doe kennis op over actuele thema’s zoals werkgeverschap, digitalisering, innovatie en ondernemerschap en Smart Industry in de IQ BLVD Community. Leer van de ervaringen en kennis van andere maakbedrijven, specialisten en het onderwijs.

Inspireer
Deel jouw kennis en ervaringen met andere maakbedrijven. Bouw samen aan slimme oplossingen, ideeën en een aantrekkelijke regio voor bedrijven en talenten.

Profiteer
Maak slimmere keuzes voor jouw bedrijf, ontwikkel door en profiteer van meer tech-talenten in de regio. Hoor als eerste de uitkomsten uit het Cluster Fieldlab en implementeer nieuwe producten en technologieën. Deel community-inkomsten en de inzet van experts, bijvoorbeeld op het gebied van HR en IT.

Samen bepalen we de agenda van IQ BLVD. Bouw mee aan een aantrekkelijke regio en sterke maakindustrie!

Als partner:
– Wil je samen met andere maakbedrijven werken aan een krachtige maakindustrie.
– Denk en doe je actief mee (je haalt niet alleen, je brengt ook).
– Wil je meedenken over de agenda van IQ BLVD: de events die we organiseren en leerkringen die we ontwikkelen.
– Respectvol met elkaars inbreng om
– Ben je trots op IQ BLVD en wat we doen! En je vertelt ons verhaal door aan potentiële deelnemers voor IQ BLVD.

Uitproberen
Ervaren of IQ BLVD bij je past? Neem gerust contact met ons op.

‘Een dynamische plek, waar alles samenkomt. Dat is IQ BLVD. Het werk van de makers!’

Terugblik

In 2020 kwamen een aantal ondernemers uit Hardenberg en Dedemsvaart bij elkaar, samen met een aantal vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen. Gesproken werd over samenwerken aan innovatie, samen zorgen dat wij talent in de regio zouden kunnen binden, boeien, laten bloeien en bestendigen. Al snel bleek dat alle ondernemers het gevoel hadden dat ze samen verder zouden komen op deze terreinen. Zo ontstonden de eerste contouren van wat al snel IQ BLVD zou worden.

Het plan vormde zich, rondom ‘talent in de regio’ en ‘smart industry’ en innovatie en ondernemerschap. Waarbij iedereen zich realiseerde dat samenwerking het hart van het platform zou worden en regio branding een belangrijke en onmisbare drager.

Regio Deal

Het projectplan voor IQ BLVD werd geschreven en in maart 2021 gepitcht bij de Regio Deal Zuid- en Oost Drenthe. In juli 2021 kwam het bericht dat de stuurgroep van de Regio Deal een bedrag van drie miljoen euro beschikbaar stelde voor het initiatief.

Ecosysteem

IQ BLVD gaat het ecosysteem versterken, door massaal maakbedrijven te activeren en met hen een goed werkende community te vormen. Door deze positionering in een goede samenwerkende infrastructuur versterken we en versnellen we niet alleen IQ BLVD maar ook de bestaande infrastructuur zoals Kennispoort Regio Zwolle, Ik Ben Drents Ondernemer, het Ondernemershuis Vechtdal en Novel-T. Maar ook bijvoorbeeld Smart Industry Hub en het Centre of Expertise SSM in Emmen. We zijn niet de concurrent op bestaande initiatieven maar we zorgen voor een bredere toegankelijkheid. Over en weer. Als aanvullend alternatief. Dat duidelijk verbindt.

Regio

De regio waar we in werken noemen we voor het gemak ‘Drenthe, Twente, Zwolle’, Hardenberg ligt daarin centraal. Als je het gebied tussen Hoogeveen, Emmen, Almelo en Zwolle neemt dan is het vanuit alle richtingen maximaal een half uur rijden naar Hardenberg. Met de trein is Hardenberg prima bereikbaar, zowel richting Emmen, als Almelo, Enschede en Zwolle. Hiermee zijn ook de hogescholen en mbo’s goed bereikbaar.

Samen met de partners van de IQ BLVD willen wij het imago van de technische sector verbeteren. Dat gaan wij doen door het ontwikkelen van een plek waar kennis en kunde van mensen en bedrijven samenkomen. IQ BLVD als dé innovatieve leer-, maak en ontwikkelplek van de regio. Het gaat de iconische verbinding zijn tussen stad en land en de levendige etalage voor de high tech maakindustrie.

IQ BLVD is een stichting zonder winstoogmerk

De stichting heeft ten doel het versterken van de samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en overheden op de hightech maakindustrie om daarmee de sociaaleconomische structuur en de economische slagkracht van de regio Noordoost Nederland te versterken. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:

  1. het faciliteren van een open innovatiecentrum voor de hightech maakindustrie waar ondernemingen en kennisinstellingen samenwerken rond innovatie, ondernemerschap en arbeidsmarktvraagstukken;
  2. het leggen van verbanden tussen en het bevorderen van de samenwerking tussen regionale kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden;
  3. het versterken van de zichtbaarheid van de regio;
  4. het creëren van een stimulerend vestigingsklimaat, alsmede het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Het bestuur van de stichting bestaat uit Henk Kieft (Masévon), Peter Cool (Intergas) en Heleen Wildvank-Hoekman (Hoekman). De stichting kent een vergadering van partners (community), waarin besluitvorming plaatsvindt.

Team

Op de site stellen we vast onze teamleden voor. Binnenkort vervangen we deze tekst voor een mooi setje foto’s. Dat maakt het voorstellen nog visueler en mooier. We vormen een mooi clubje gedreven mensen, die samen de bedrijven van IQ BLVD ondersteunen in het uitvoeren van de plannen. Bekijk het team van IQ BLVD

Bezoekadres

IQ BLVD zit in het hart van de maakregio Drenthe, Twente en Regio Zwolle. In Hardenberg. Als je ons wilt komen bezoeken, wij zijn gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw “De Heemserhoek”.

Voor de navigatie, gebruik het adres: Hof van Otten 1, 7771 JA in Hardenberg