IQ Skills
Program

Explore your talent

Ligt jouw toekomst in de maakindustrie? In de regio IQonIQ gaat een wereld voor je open! Hier werken professionals aan de meest baanbrekende projecten. Innovatieve bedrijven in de maakindustrie bundelen hun kennis en ambities in IQonIQ. Een platform voor talenten, voor makers die willen door ontwikkelen of in deze iconische regio willen komen werken en voor maakbedrijven die hun grenzen willen verleggen.

Voor wie?

Maken jouw handen wat je hoofd bedenkt? Eet, drink en droom jij techniek? Gaan jouw handen jeuken van smart industry? Dan ben jij het talent dat deze regio nodig heeft. Het IQ Skills Programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die net klaar zijn met hun studie of voor medewerkers van deelnemende bedrijven aan IQonIQ. Bij verschillende bedrijven werk je aan praktijkcases. Je leert dat iedere werkomgeving anders is, het verbreed je blik en je neemt waardevolle inzichten mee terug naar jouw eigen werkplek. Bij voorkeur heb je een opleidingsniveau mbo 3/4 of hoger.

Wat ga je doen?

Als deelnemer van het IQ Skills Program ontwikkel je je Persoonlijke en SMART Skills. Je volgt 4 masterclasses over de fabriek van de toekomst (SMART Skills) en 3 modules voor je Persoonlijke Skills van Windesheim over professionele communicatie, persoonlijk leiderschap én projectleiderschap. Samen leren op de werkvloer is het belangrijkste onderdeel van dit programma.

Hoe is het programma opgebouwd?

Om de week heb je een lesdag. Elke lesdag bestaat uit een tijdsblok persoonlijke ontwikkeling, afgewisseld met werken aan praktijkcases of een masterclass. Zowel de praktijkcases, als de persoonlijke ontwikkeling en de masterclasses zijn op elkaar afgestemd. Zodat je wat je leert, ook daadwerkelijk wordt toegepast in de praktijk. In deze brochure lees je hierover meer.

Hoe is het programma opgebouwd?

Het IQ Skills Program bestaat uit 3 onderdelen; ontwikkeling SMART Skills, ontwikkeling Persoonlijke Skills én de praktijkcases. Zo maak je werk van jouw toekomst. Na het voltooien van dit programma ontvang je ook 3 HBO-(deel)certificaten. De behaalde microcredentials zijn inwisselbaar bij een volledige HBO opleiding.

In dit programma betrekken we je leidinggevenden en directie, zodat de zaken die je leert nog beter kunnen landen in jouw bedrijf. Zo leer jij niet alleen, maar leert het bedrijf met je mee! WIN WIN!

1. Persoonlijke Skills

2. Praktijkcases

3. SMART Skills

Je gaat actief aan de slag met praktijkcases op de werkvloer. Daarbij werk je aan je Persoonlijke Skills met praktijkcases. Er zijn drie modules:

Persoonlijke communicatie

In deze module van Windesheim diep je de praktijkcase uit. Hiervan stel je een rapport op. In deze module laat je je onderzoeks- en gespreksvaardigheid zien. Leeruitkomsten:

 • De basis gesprekstechnieken worden beheerst en toegepast.
 • Er is duidelijk sprake geweest van een onderzoekende houding door gebruik te maken van communicatietechnieken.
 • Het bedrijfskundig probleem is vanuit meerdere perspectieven benaderd.
 • De informatie uit de gesprekken, interviews en/of observaties zijn verwerkt tot betrouwbare informatie in het rapport.

 

Persoonlijk leiderschap

Je werkt en communiceert tijdens het IQ Skills Program vanuit de principes van persoonlijk leiderschap. Je formuleert je eigen ontwikkelpunten en laat zien dat je hier aan werkt. Leeruitkomsten:

 • Je hebt kennis van de principes van persoonlijke leiderschap en vertaalt deze naar eigen ontwikkelpunten.
 • Je kunt de principes van persoonlijk leiderschap actief toepassen in de dagelijkse praktijk.
 • Je laat zien dat je in je eigen werk stappen zet in je persoonlijke effectiviteit aan de hand van bijvoorbeeld een START-beschrijving.
 • Je reflecteert op je eigen handelen in de praktijk, door het vragen van feedback.

 

Projectleiderschap

In deze module schrijf je een projectplan voor een concreet project. Je geeft in de rol van projectleider leiding aan het project volgens het opgestelde plan. Of neemt als projectlid deel aan het project. Het doel is om effectieve samenwerking te stimuleren in het projectteam. Leeruitkomsten:

 • Je kunt op methodische wijze een projectplan schrijven.
 • Je geeft in de rol van projectleider leiding aan het project of neemt als projectlid deel aan een project.
 • Je pleegt methodische interventies om effectieve samenwerking te stimuleren in het projectteam.

De praktijkcases vormen het hart van het programma. Naast de theorie ga je hier elke lesdag mee aan de slag. Je leert op de werkvloer van je eigen werkgever, maar ook o pde werkvloer van één van de werkgevers in de regio.

Tijdens de praktijkcases ga je je verdiepen in de technologie en de uitvoer van een project. Zo zijn er praktijkcases cobots, AGV’s en AMR’s. Een greep uit de cases:

Intern transport rondom autoclaaf optimaliseren

Het doel van deze opdracht is om een procesflow te ontwerpen voor de ideale situatie van het proces rondom de autoclaaf en een ontwerp te maken van de inrichting en de trolleys.

Automatiseren intern handling glasplaten bij droogtunnel en wasmachine

Het doel is om één cobot (universal robot) aan te schaffen om werkzaamheden over te nemen. Tevens is het daarbij nodig om een ontwerp te maken van een transportkar waarop de producten geplaatst kunnen worden door de cobot.

Met inzet van een AGV de ingezette uren verkleinen

Het doel is door de inzet van een AGV (automatiseren intern transport) de ingezette uren van de magazijnmedewerker te verkleinen.

Optimalisatie in werkplekinrichting en informatievoorziening richting de operators

Het doel is om de snelheid waarmee producten worden geproduceerd te vergroten, om aan de vraag van de klant te voldoen. De werkvolgorde van de operator te optimaliseren en om producten tegen die tijdswaarde te produceren. De standaard inventaris vast te stellen die nodig is om een soepel productieproces te garanderen.

Er zijn 4 Masterclasses SMART Skills. Deze Masterclasses zijn afgestemd op de praktijkcases. Hieronder lees je een greep uit de inhoud van deze masterclasses.

Fabriek van de toekomst: context en aftrap

De omgevingen waarin bedrijven opereren vinden deels plaats binnen het bedrijf en ook grotendeels plaats buiten de muren van het bedrijf. Tijdens deze masterclass worden de veranderingen in de externe omgeving besproken waarmee we allemaal te maken hebben. Daarnaast leer je de transformatiegebieden van SMART Industry, deze te herkennen en te benoemen binnen je eigen bedrijf. Belangrijkste leerpunt in deze masterclass is de bedrijfskundige blik: technologie is geen doel op zich, slechts een middel om bedrijfsprocessen slimmer in te richten.

Ontwikkeling van robotisering en automatisering t.b.v. industriële processen

In deze masterclass staat de technologie centraal, je krijgt een inzicht in de huidige technologie en wat we in de nabije toekomst van deze technologie mogen verwachten. Daarnaast zal een belangrijke inzicht gedeeld worden over de implementatie van robots en industriële automatisering. De technologie staat namelijk niet op zichzelf en is een onderdeel in een proces. Er wordt ook kort ingegaan op productontwerp voor geautomatiseerde processen.

Automatisering van logistieke processen

In deze masterclass staat de interne logistiek centraal, waarbij praktijkvoorbeelden gedeeld worden van interne vraaggestuurde logistiek zoals bijvoorbeeld door AGV’s en AMR’s. Ook komt magazijnautomatisering aan de orde, voorbeelden worden besproken van warehouse automation, pods en bots.

Data en AI: een belangrijke bron voor procesverbetering

Deze masterclass zal ingaan op diverse verschijningsvormen van data en hoe deze verwerkt kan worden tot zinnige informatie voor mensen werkzaam met de machine, in de processen of voor de klant. Er wordt dieper ingegaan op het toepassen van data en AI voor procesoptimalisatie.

Kortom – wat brengt het programma jou?

 • Je ontwikkelt meerdere Persoonlijke en SMART Skills in één programma.
 • Je leert van professionals uit andere IQ bedrijven.
 • Je kunt jouw skills inzetten om innovatie te versnellen in jouw bedrijf.
 • Je ontvangt drie HBO-certificaten van Windesheim (microcredentials).
 • Je vertaalt jouw talenten en skills naar de werkvloer.
 • Je ontmoet een ambitieuze groep met deelnemers om tips & trics mee uit te wisselen.
 • Je leert in de praktijkcases de nieuwste technieken.
 • Je voert praktijkcases uit op de werkvloer van één van de bedrijven die deelnemer zijn van IQonIQ.

Doe je mee?

Ben je geïnteresseerd in hét IQ Skills Program? Leuk! Schrijf je dan in via het aanmeldformulier op www.wijzijniqoniq.nl of bel, app of mail Janine.

Heb je nog vragen? Neem contact op met IQonIQ:

janine@iqblvd.nl

06-13782433